Categorieën
Leven

Ik wil meer intentioneel gaan leven

Heb je wel eens het gevoel dat je leeft op de automatische piloot? Dat je dagen goed gevuld zijn, soms misschien wel iets teveel, maar dat je eigenlijk nooit tijd voor jezelf hebt? Dat je niet toe lijkt te komen aan de dingen die je voor jezelf belangrijk vindt? Dat de dagen, maanden en jaren voorbij vliegen, zonder dat je er nog grip op lijkt te hebben?

Dan lijk je misschien wel op mij. Althans, op hoe ik mijn leven tot voor kort geleden aan me voorbij zag flitsen. Mijn leven werd voor me geleefd, ik was aanwezig maar stond niet aan het roer. Elke dag leek hetzelfde, als een soort van waas. Natuurlijk waren er ook mooie momenten, maar die werden al snel overschaduwd door de waan van alle dag.

Om die cyclus te doorbreken, ben ik heel erg bewust gaan kijken naar wat ik nu eigenlijk belangrijk vind. Waar ik zelf mijn tijd aan zou willen besteden, als ik alle vrijheid had om te kiezen uit wat ik wil gaan doen, waarom en wanneer.

Intentioneel leven

Intentioneel leven staat voor mij voor bewust keuzes maken. Keuzes maken waar ik mijn tijd aan wil besteden. Maar ook heel bewust alles onder de loep nemen waar ik juist geen tijd meer aan wil besteden, of in elk geval zo min mogelijk. Je hier bewust van worden is de eerste stap, maar het daadwerkelijk doen is nog weer een veel grotere stap.

Ik heb niet de illusie dat ik dit van de ene op de andere dag voor elkaar kan krijgen. Er gaat veel tijd zitten in het daadwerkelijk veranderen van je leven, zodat het helemaal aansluit bij wat je er uit wilt halen. Zodat je leeft volgens je eigen keuzes, niet naar de verwachtingen van anderen.

Daarom staat intentioneel leven voor mij voor het zo bewust mogelijk leven. De bedoeling om doelen te bereiken in mijn leven, om zoveel mogelijk te ervaren in mijn leven, om het leven weer te voelen en om er zoveel mogelijk van te genieten. Ik wil liever spijt hebben van de dingen die ik wel gedaan heb, dan van de dingen die ik niet gedaan heb. Ik wil me niet meer afvragen ‘wat als…?’, zonder ooit echt een poging gedaan te hebben om juist dat te bereiken.

Het is tijd om aan te gaan pakken.

De automatische piloot uitschakelen

Het eerste wat ik heb proberen te doen, was zo snel mogelijk van die automatische piloot af zien te komen. Ik wilde dingen weer voelen. Ook al deden sommige dingen verschrikkelijk veel pijn, ik wilde er niet meer als een gevoelloze zombie omheen draaien. Ik moest er doorheen en niet vertrouwen dat mijn automatische piloot me er veilig omheen zou leiden.

Waar die automatische piloot me voorheen het gevoel gaf dat het allemaal wel comfortabel liep in mijn leven, was het tegendeel waar. Ik weet dat het menselijk brein geweldig goed in staat is om je tegen bepaalde negatieve invloeden te beschermen. Tegelijkertijd zorgt dat er ook voor dat je niet meer bewust bezig bent om die invloeden aan te pakken en weg te kunnen werken.

Toen ik bewust zoveel mogelijk ging voelen en alles wat ik deed, juist niet deed of moest doen tegen elkaar af ging wegen, was dat enorm confronterend. Het voelde op een bepaald moment alsof ik mijn ogen voor het eerst in hele lange tijd geopend had. Alsof ik echt als in een soort van roes had geleefd, waarin ik het allemaal ‘wel best’ heb gevonden. En zoals ik al zei, dat was enorm confronterend. Ik zag ineens allemaal zaken in mijn leven die ik aan wilde gaan pakken.

Hoe pak ik dit aan?

Het zal voor iedereen anders zijn, maar de principes waar ik mee probeer te werken, kan een mooi begin zijn voor iedereen. Ik ben heel erg kritisch op mijn eigen proces en probeer dit telkens te blijven verbeteren. Deze principes zijn dus niet in steen gebeiteld, maar dit is hoe ik het op dit moment aanpak:

  1. Ik stel vragen aan mezelf me bij alles wat ik doe, ervaar of voel. En ja, soms klink ik dan als een kleuter in mijn hoofd, die overal de ‘waarom?’-vraag op stelt. Maar het draait niet zozeer om de vraag, maar om het proces wat de vraag in je oproept, om tot een antwoord te komen. Vraag jezelf hardop af waarom iets je zo laat voelen, waarom je er verdrietig of juist vrolijk van wordt. Dit is de eerste stap van bewustwording.
  2. Schrijf deze gevoelens, gebeurtenissen en observaties op. De eerste keer dat je iets voelt of ervaart, kun je het waarschijnlijk niet meteen duiden. Daarom is het ook zo goed om een journal bij te houden. Dat is de perfecte plek om dit soort notities in kwijt te kunnen. Op den duur ga je patronen bij jezelf herkennen, ga je zien wat positief voelt en wat negatief voelt.
  3. Lees al je observaties eens per week, of in elk geval op een vaste frequentie terug. In het begin is dit misschien pijnlijk en heb je het idee dat je jezelf aan het kwellen bent om alles weer opnieuw te moeten beleven. Dit dacht ik in het begin ook, maar op den duur ben ik het als super waardevol gaan ervaren en vind ik het juist fijn om mijn gevoelens en gedachten terug te lezen. Ik kan het later met een geheel ander perspectief bekijken en interpreteren.
  4. Leer je eigen gevoelens herkennen, die je in het verleden bij jezelf hebt gemerkt. Je kunt niks veranderen in je leven, waar je je niet bewust van bent. Dus probeer je er vooral bewust van te maken waarom je je zo voelt, waarom bepaalde gebeurtenissen zo’n impact op je hebben en probeer te duiden wat je dan precies voelt.

Deze stappen leveren mij nog steeds nieuwe inzichten over mezelf op. Ik leer mezelf als het ware opnieuw kennen, maar nu op een compleet andere en bewuste manier.

Actions speak louder than words

Tsja, dan begint het echte werk nu pas. De echte veranderingen kun je pas door gaan voeren als je weet wat je wilt veranderen, als je er bewust van bent wat er anders moet.

Ineens het roer om gooien en alles ineens veranderen zit er in de meeste gevallen niet in. Begin daarom bijvoorbeeld eens met kleinere dingen te veranderen, om te ervaren hoe het voelt. Ervaar het momentum van daadwerkelijk iets aanpakken en grip op de situatie krijgen. Wees vooral alert op het effect dat het op jezelf heeft, of het je daadwerkelijk het beoogde resultaat geeft. Ook hier is kritisch kijken naar wat je voelt van enorm belang.

Stapje voor stapje kun je daadwerkelijk dingen voor jezelf gaan veranderen. Sommige veranderingen kunnen klein lijken, maar kunnen een enorm effect op de lange termijn hebben. De invulling van elke verandering is natuurlijk uniek en voor iedereen heel persoonlijk, maar dit proces kun je op vrijwel elke gewenste verandering toepassen.